GEKA Projesi imzalandı

GEKA Projesi imzalandı - 16.9.2015

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) 2015 yılı Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı çerçevesinde Datça Belediyesi tarafından hazırlanarak sunulan projemiz Ajans tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başarılı bulunmuş ve kabul edilmiştir. “Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür, Sergi Evi ve Kültür Rotası” isimli projemiz 114 başvuru arasından en yüksek 2. puanı alarak kabul edilen 22 proje içerisinde yer almış ve desteklenmeye hak kazanmıştır.
Proje sözleşmesi 15 Eylül 2015 Salı günü Denizli’deki GEKA Genel Sekreterliğinde Datça Belediye Başkanı A. Gürsel UÇAR tarafından imzalanmıştır. Yapılan imza töreninde proje ortaklarımız olan Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Yerel Tarih Derneği de hazır bulunmuştur.
Proje kapsamında Hızırşah yolu üzerinde bulunan 19. yy’dan kalan metruk kilise binasının restorasyonu ve bahçe peyzajı yapılacak, kültür ve sergi alanı olarak turizme ve kültür hayatına kazandırılacak, Datça’da bulunan arkeolojik eserler dönemsel olarak değişen tematik fotoğraf sergileri şeklinde sergilenecektir. Aynı zamanda yerel tarihimize ilişkin kültür ve etnografik değerlerimiz de sergi evinde sergilenecektir. Mekân her türlü sergi, toplantı vb. kültür faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği yaşayan bir merkeze dönüştürülecektir. Projenin diğer aşamalarında Hızırşah, Eski Datça, Reşadiye ve Kızlan’ı kapsayan bir “kültür rotası” oluşturulması, rotanın bisikletlerle dolaşılabilmesi için tabelalama ve yenilikçi tanıtım yöntemleri ile tanıtılması planlanmaktadır.
İmza töreninde proje ile ilgili değerlendirme yapan Datça Belediye Başkanı A. Gürsel UÇAR, projeyle Datça’da turizm çeşitliliğini artırılması, Datça’ya gelen konukların yarımadada daha uzun süre kalmaları, turizmin sadece yaz aylarına ve deniz kıyısına sıkışmışlıktan kurtarılarak dört mevsime yayılması ve aynı zamanda kültürel değerlerimizin korunarak ön plana çıkarılması yönünde önemli bir adım atılacağı hususuna dikkat çekmiştir.
Datça Belediyesi’nin proje yöneticiliğini üstleneceği projenin proje ortakları Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Yerel Tarih Derneği’dir. Proje çalışmalarında Burgaz Kazı Başkanı Prof. Dr. Numan Tuna da yer alacaktır.
GEKA tarafından kabul edilen projenin bütçesi 544.500 TL olup yatırımın %75’i GEKA tarafından desteklenecek, %25’lik eşfinansmanı Datça Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi üstlenecektir. Proje çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacaktır.